Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Labels

Labels

Recent Posts With Thumbnails v3

Recent Posts With Thumbnails v3

Recent Posts With Thumbnails v3

Recent Posts With Thumbnails v3

Recent Posts With Thumbnails v3


I made this widget at MyFlashFetish.com.

24 February 2010

Mahasiswa UIAM : Mulakan Perubahan

Assalamualaikum & salam mahasiswa ,

Oleh : Mohd Azhar Bin Zakaria

Dunia kampus pada hari ini rata-rata sedang melalui satu zaman yang mana mahasiswa-mahasiswanya semakin asyik dengan dunia masing-masing. Dua kelompok mahasiswa yang menjadi golongan majoriti di universiti adalah mahasiswa yang tenggelam dengan keasyikan mengejar segulung sijil dan mahsiswa yang terkapai-kapai dalam arus hedonisme. Hakikat yang cukup menyesakkan ini telah menyaksikan mahasiswa bersikap tidak ambil peduli terhadap isu-isu semasa baik yang berlaku dalam kampus, dalam negara mahupun di luar sempadan geografi negara. Jadi apa masalahnya bila berlaku keadaan sebegini?

“Jika kamu ingin melihat masa depan sesuatu bangsa maka lihatlah pemuda-pemudanya"

Kata-kata ini cukup menggambarkan kepada kita betapa peri pentingnya mahasiswa yang kebanyakannya merupakan pemuda dan pemudi yang dianggap sebagai golongan minda kelas pertama ini dapat menjadi mahasiswa yang selayaknya dengan title mereka itu. Hal ini bukan sahaja demi memastikan masa depan bangsa dan negara kita kembali berada di paksi kecemerlangan tetapi juga demi mengembalikan kei’zzahan Islam itu sendiri.

Justeru, selaku mahsiswa UIAM, saya punya impian untuk melihat gerakan mahasiswa di kampus UIAM memainkan peranan sebagai agen perubah dan pembentuk generasi mahasiswa yang bukan sahaja mampu mengulangi zaman kegemilangan mahasiswa lebih dua dekad lalu, bahkan mampu menjadi pelopor generasi emas mahasiswa yang bakal dikenang sepanjang zaman.

Atas dasar ini, gerakan mahasiswa UIAM perlu keluar dari kepompong tradisi, membuat perubahan yang luar biasa supaya mereka tidak berterusan berada di takuk lama. Gerakan mahasiswa yang kini dilihat lesu, perlu membuang segala aspek-aspek negatif yang sudah sekian lama membarah dan melekat kuat dalam diri mereka. Aspek-aspek profesionalisme perlu dititik beratkan agar gerakan ini tidak terus dilihat kekampungan atau gerakan budak-budak. Jangan risau atau ragu untuk melontarkan kritikan biarpun ia pahit untuk diluah mahupun ditelan. Usah takut untuk membuat perubahan dan membawa gagasan-gagasan besar, biarpun terpaksa mengambil risiko melawan arus.

“Kalau takut dilanda ombak, usah berumah di tepi pantai. Kalau takut kepada risiko usah bicara soal perjuangan.”

Kita terpaksa akui bahawa sejak akhir-akhir ini kualiti yang ada pada pendokong gerakan cukup mengecewakan. Justeru, soal pembinaan kualiti ahli gerakan mahasiswa haruslah menjadi antara agenda utama yang perlu ditekankan sama ada dari sudut teori mahupun praktikal. Pendokong-pendokong gerakan mahasiswa, di UIAM khususnya dan di seluruh Malaysia amnya perlu mempersiapkan diri dari segala sudut. Semangat kita perlu kental, ilmu dan intelektual kita perlu tinggi, jiwa kita perlu tabah, jasmani kita perlu kuat dan ikatan antara kita perlu utuh. Hal ini kerana, kita bukan lagi pemimpin pelajar di bangku persekolahan tetapi kita merupakan generasi pewaris teraju kepimpinan negara.

Sudah sekian lama gerakan mahasiswa berperanan di tengah-tengah masyarakat. Malah sudah sekian ramai juga pimpinan serta pengikutnya yang datang dan pergi dengan cita-cita masing-masing. Maka sudah tiba masanya untuk gerakan mahasiswa di Malaysia yang menjadi wadah kepada anak muda bergerak di universiti, membuat satu anjakan paradigma untuk membawa satu gelombang perubahan supaya kehadirannya akan lebih dirasai, bukan sahaja dirasai oleh masyarakat universiti tetapi juga oleh rakyat Malaysia. Kita impikan gerakan mahasiswa yang bukan sahaja mampu mengubah suasana universiti, tetapi mampu mencorak masa depan negara. Kalau inilah cita-citanya, maka reformasi gerakan mahasiswa di UIAM adalah langkah pertama.
...........................................................................................................................

Penulis merupakan aktivis mahasiswa UIAM dari Kuliyyah of Engineering , boleh layari laman maya penulis di Tarian Minda .

DARI MAHASISWA UNTUK MAHASISWA

0 comments: