Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Labels

Labels

Recent Posts With Thumbnails v3

Recent Posts With Thumbnails v3

Recent Posts With Thumbnails v3

Recent Posts With Thumbnails v3

Recent Posts With Thumbnails v3


I made this widget at MyFlashFetish.com.

31 October 2011

Facebook Digodam, Cubaan Menyekat Kemaraan Mahasiswa

Assalamualaikum & salam mahasiswa,

GOMBAK,30 Oktober 2011-Akaun facebook milik Pro-Mahasiswa (WUFI) UIAM telah digodam oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Kejadian itu telah disedari oleh salah seorang anggota kumpulan yang berjuang bagi menegakkan hak-hak mahasiswa di UIAM petang semalam.

Menurut Pengerusi Pro-Mahasiswa (WUFI) UIAM, Muhammad Hafizuddin MN, "Motif sebenar penggodaman tersebut disyaki untuk menyekat kebangkitan mahasiswa dan cuba untuk memecah belahkan gerakan mahasiswa. Tindakan ini dilihat mahu memberi tekanan kepada Pro-M daripada terus memperjuangkan isu Prof Abd Aziz Bari".

"Kami tetap serius dan istiqamah dalam memperjuangkan isu kebebasan akademik walau apa ancaman sekalipun yang pihak kami terima. Kami berharap mahasiswa dan masyarakat seluruhnya tidak termakan dengan sebarang provokasi dan tohmahan yang dilemparkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab"ujarnya.

Tindakan ini juga dipercayai ada kaitan dengan 'tangan jahat' yang sering menggangu bermula daripada isu Ustaz Azhar Idrus, penafian Presiden MPP dalam rancangan HUJAH TV9 dan Prof Abd Aziz Bari.

KES UGUTAN TERHADAP PROF AZIZ BARI

Dalam masa yang sama, berita penghantaran peluru ke rumah Prof Aziz agak mengejutkan mahasiswa UIAM khususnya. Tindakan sedemikian sangat bercanggah dengan norma kehidupan manusia.

Mahasiswa UIAM tetap menyokong sepenuhnya perjuangan kebebasan akademik yang dibawa oleh Prof Aziz.

Mengulas isu tersebut, beliau menegaskan, "Kami mengecam sekeras-kerasnya perbuatan menghantar peluru tersebut seolah-olah mahu menakutkan Prof Aziz dalam masa ini".

Sehingga hari ini, pihak UIAM masih belum mengeluarkan sebarang respon selepas menarik balik penggantungan terhadap Prof Abd Aziz Bari.

DARIPADA MAHASISWA UNTUK MAHASISWA

0 comments: