Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Labels

Labels

Recent Posts With Thumbnails v3

Recent Posts With Thumbnails v3

Recent Posts With Thumbnails v3

Recent Posts With Thumbnails v3

Recent Posts With Thumbnails v3


I made this widget at MyFlashFetish.com.

22 November 2011

Gelombang Siswa: Saifuddin Tak Dibenar Masuk UIA

Assalamualaikum & salam mahasiswa,

Program In Person with Dato’ Saifudin yang dijadualkan berlangsung pada pukul 8.00 malam tadi telah dibatalkan atas arahan pihak pentadbiran. Pihak pentadbiran memberikan alasan atas dasar keselamatan kepada mahasiswa Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dalam proses Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) yang masih dalam perbincangan.

Pihak Aikol Festival dan juga AJK program In Person with Dato’ Saifudin, telah menerima panggilan daripada pihak pentadbiran UIAM tentang pembatalan isu ini lewat 3.30 petang, semalam.

Mereka dimaklumakan tentang penangguhan program ini atas arahan Rektor UIAM sehingga mahkamah memutuskan tentang AUKU yang masih dalam pembincangan.

Tempat program yang dijangka berlansung program ini juga telah ditutup oleh pengawal keselamatan UIAM.

Pihak Law Students Society (LAWSOC) turut memberikan pandangan tentang pembatalan ini tidak sepatutnya berlaku dalam usaha melahirkan mahasiswa yang terkehadapan dan membina intelektualisme mahasiswa.

Pihak Aikol Festival dan Jawatankuasa program ini amat terkilan kerana ini adalah program yang disusun sudah lama sebagai program yang bermaanfaat untuk mahasiswa undang-undang terutamanya dan mahasiswa lain umumnya.

Pihak Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UIAM juga memberikan pandangan bahawa sebelum pembatalan sesuatu program yang telah dirancang lebih awal perlulah mengikuti prosedur yang telah di tetapkan. Surat pembatalan program hendaklah ditulis beserta alasan-alasan yang munasabah.

Mahasiswa mengikuti prosedur untuk menjalankan sesuatu program, maka pihak pentadbiran juga seharusnya begitu. Program yang dirancang untuk mahasiswa, adalah program-program yang akan membina intelektual, membina kualiti diri serta menajamkan kemahiran mereka dalam menguruskan sesuatu program.

Mahasiswa perlu didedahkan dengan suasana yang baik dan pengurusan yang sistematik untuk melatih mereka berdepan dengan dunia pekerjaan.

Makluman yang di berikan kepada pihak Aikol Festival dan juga Jawatankuasa program ini pada lewat petang tadi serta alasan yang kurang munasabah menunjukkan masalah pengurusan dan profesionalisme yang bermasalah.

Sehubungan itu, pihak pro Mahasiswa UIAM (WUFI) turut dihubungi untuk memberikan pandangan berkenaan isu ini.

Pihak ProM WUFI menyatakan ini sudah kali keempat, pihak pentadbiran UIAM menimbulkan masalah yang sama.

Ia rentetan daripada isu Ustaz Azhar Idrus, Presiden MPP yang dinafikan tempat dalam rancangan Hujah, Prof Aziz Bari, dan yang terbaru Dato’ Saifudin yang tidak dibenarkan masuk UIAM dan program dibatalkan.

Mengapa mahasiswa sering di sekat untuk mencari ilmu yang berkaitan keagaaman dan juga inteletual serta kebebasan akademik yang dinafikan menimpa Prof Aziz Bari.

Kuasa dan tangan ghaib yang berselindung di sebalik pihak pentadbiran sudah semakin berani untuk menyekat kebangkitan mahasiswa. Isu akta dalam AUKU yang masih dalam perbincangan adalah rangka mereka untuk terus menyekat kebangkitan mahasiswa.

Mereka (Umno dan Kerajaan Malaysia) boleh meneruskan perancangan mereka, jika itu yang mereka mahukan. Dan kami akan terus mendedahkan kerja serta pakatan mereka kepada umum.

Mereka juga berpandangan bahawa perkara sebegini tidak terus dibiarkan berlaku. Mahasiswa tidak rela mempunyai kerajaan yang menutup kebebasan bersuara seperti ini.

Selain itu, mahasiswa juga bersedia untuk melakukan perubahan besar, khusunya dalam pemilihan tampuk kepimpinan negara yang akan datang.

Sebagai kesimpulannya, setiap entiti yang di hubungi mempunyai perspektif masing-masing berkenaan isu ini. Sewajarnya perkara ini tidak berlaku dan pihak pentadbiran seharusnya bijak dalam membuat sesuatu dengan menimbang tara segala aspek kerana universiti adalah medan ilmiah dan seharusnya telus dalam segala tindakan.

DARIPADA MAHASISWA UNTUK MAHASISWA

3 comments:

Aq Hamba said...

dah agak dah...mesti 'tgn ghaib' ni yg masuk campur..kalau x, program ni akan berjalan sperti biasa..dasar umno bn, COWARD!

adeq said...

salam. ait, timbalam menteri pengajian tinggi nak bg talk pun xboleh/susah la nhe. parah .

Mazlum Syahid said...

https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk

Web: almawaddah.info

Salam


Kepada:

 

Redaksi, rektor dan para akademik


Per: Beberapa Hadis Sahih Bukhari dan Muslim yang Disembunyikan


Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan