Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

15 June 2011

Kartun Hina Hukum: Polisikan Penerbitan

Assalamualaikum & salam mahasiswa,


Jika sebelum ini, umat Islam dicabar dengan penghinaan Islam melalui kartun oleh kartunis-kartunis Barat seperti Kartunis Denmark dan Sweden, hari ini kelakuan jijik dan hina serta tidak bertamadun ini dicipta sendiri oleh kartunis Malaysia dan dikeluarkan oleh akhbar tempatan yang dinaungi oleh Kerajaan Malaysia. Seolah-olah Islam sebagai agama persekutuan ini tidak lagi digunapakai dalam sistem pemerintahan.

Perbuatan menghina hukum Islam sebegini samalah seperti menghina Allah. Hukum-hakam yang berkaitan dengan agama yang dipraktikkan sehari-harian diturunkan oleh Allah kepada junjungan besar Nabi Muhammad Selawat dan Salam ke atas Baginda dan disampaikan kepada kita umat akhir zaman. Allah berfirman di dalam Al-Quran yang bermaksud:

"Dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayat Kami, mereka berkata, "Sesungguhnya kami telah mendengar (ayat-ayat yang seperti ini), jika kami menghendaki nescaya kami mampu membacakan yang seperti ini, (Al-Quran) ini tidak lain hanyalah dongeng orang purbakala". Dan (ingatlah), ketika mereka (orang-orang musyrik) berkata, "Ya Allah, jika benar (Al-Quran) ini yang benar di sisiMu, maka hujanilah kami dengan batu dari langit atau datangkanlah kepada kami azab yang pedih".

[Al-Anfal:31-32]


Pihak penerbitan di Malaysia perlulah mengira persoalan sensitiviti agama terlebih dahulu sebelum mengeluarkan sebarang cetakan atau pengeluaran untuk dibaca oleh rakyat Malaysia yang datang daripada pelbagai latar belakang agama dan pengetahuan. Oleh yang demikian, pihak Pro-Mahasiswa (WUFI) mendesak agar kartunis atau pihak yang terbabit dalam penerbitan tersebut diambil tindakan segera oleh pihak berkuasa sepertimana tindakan-tindakan yang diambil sebelum ini yang didakwa mengganggu ketenteraman awam.

Selain itu juga, Pro-M mencadangkan agar diwujudkan satu jawatankuasa khas yang terdiri daripada golongan agamawan dan akademik sebagai pihak yang diberi autoriti untuk menilai dan menapis sebarang penerbitan di Malaysia seperti artikel, kartun, filem dan sebagainya.

Justeru, sebagai merealisasikan prinsip Perlembagaan Malaysia yang meletakkan agama Islam sebagai agama Persekutuan, pihak berkuasa seperti kementerian-kementerian, jabatan-jabatan agama dan insititusi-institusi pendidikan mestilah memainkan peranan masing-masing dalam memberi kesedaran kepada masyarakat Malaysia yang semakin hari semakin terdedah dengan pelbagai unsur negatif. Tertegaknya Islam itu dengan praktikal umat Islam.

DARIPADA MAHASISWA UNTUK MAHASISWA

0 comments: